Monocle

Vormvaste lenzen

Een duurzame blik met vormstabiele lenzen

Heb je hoge bijziendheid, ben je allergisch aan zachte lenzen of verdraag je ze moeilijk? Dan zijn vormstabiele lenzen de betere optie, omdat ze gemaakt zijn van zuurstof doorlatend materiaal. Bovendien heb je minder kans op droge ogen door lenzen. De keuze voor harde of zachte contactlenzen hangt sterk van je persoonlijke voorkeur en situatie af. Daarom is het altijd verstandig om je goed te laten adviseren door één van onze optometristen. 

Dit type van lenzen wordt op maat gemaakt op de vorm van je hoornvlies. Harde lenzen worden gemaakt uit bepaalde materialen die geen water bevatten, wat betekent dat een paar lenzen jaren kan meegaan op voorwaarde dat je het op de juiste manier onderhoudt en bewaart.

In aanvulling hierop kan dit type van lenzen ook op maat gemaakt worden op basis van de wensen en noden van de drager, wat het mogelijk maakt om een bredere waaier aan visuele problemen te corrigeren dan dat het met de zachte lenzen het geval is.

EERSTE KEER VORMVASTE LENZEN KOPEN?

Wat zijn vormstabiele lenzen? 

Vormstabiele lenzen zijn harde lenzen die bestaan uit PMMA (polymethylmethacrylaat). Doordat dit materiaal vrijwel geen zuurstof doorlaat, hebben dragers sneller last van vermoeide of geïrriteerde ogen. Zodra zachte lenzen op de markt kwamen, ging het draagcomfort met een grote sprong vooruit. Er zijn daardoor steeds minder mensen die harde contactlenzen dragen. Ze worden voornamelijk gedragen door mensen met een onregelmatig hoornvlies of met hoge afwijkingen.

Harde lenzen ‘vervormen’ als het ware het hoornvlies, waardoor mensen met een hoornvliesafwijking een beter zicht kunnen behalen. De hardheid van het materiaal kan helaas wel een oncomfortabel gevoel teweegbrengen. Iemand die reeds jarenlang zachte lenzen draagt, zal waarschijnlijk niet kunnen wennen aan harde contactlenzen.

JOUW VORMVASTE LENZEN KOPEN KAN BIJ OPTICIEN MONOCLE IN LEUVEN. WIL JE EERST EEN OOGMETING LATEN UITVOEREN? ONZE OPTOMETRISTEN NEMEN GRAAG VOLDOENDE TIJD VOOR EEN OOGMETING EN PERSOONLIJK ADVIES. WIJ VRAGEN WEL OM ZONDER LENZEN NAAR DE OOGMETING TE KOMEN. BIJ NIEUWE OPSTART VAN EEN SET HARDE LENZEN, VRAGEN WIJ OM DE LENZEN GEDURENDE TWEE WEKEN UIT TE LATEN. 

Recht op terugbetaling bij lenzen? 

Als consument kan je bij de aankoop van lenzen in aanmerking komen voor een tussenkomst door het RIZIV en ziekenfonds. Kijk na waar je recht op hebt op de website van jouw ziekenfonds:

Openingstijden


Maandag
Gesloten

Dinsdag t/m zaterdag
10.00 uur - 18.00 uur